Nieuws

Op naar de 60 van Texel door Peter Keet en Gerrit Brommer

11 april 2019
www.atletiekvereniging-dokev.nl

Op 7 april hebben Peter Keet en Gerrit Brommer de 60 van Texel gelopen. Hoe zijn we er toegekomen om dit te gaan doen en hoe is de weg ernaartoe geweest.

 

Eind vorig jaar is er tijdens een training gesproken over de doelen van dit jaar. Gaan er mensen de Marathon van Rotterdam lopen of zijn er andere doelen die nog volbracht moeten worden. Peter vertelde dat hij, als het lijf het toeliet, de 60 van Texel wilde gaan lopen. Verder waren er eigenlijk geen doelen die opgenoemd werden. Hierover nadenkend heeft Gerrit besloten om zich in te gaan schrijven voor Texel. Hij heeft Peter natuurlijk wel gelijk ingelicht dat hij ingeschreven stond. Peter had op dat moment een liesblessure en moest hier eerst van herstellen voordat hij zich kon inschrijven. Eind november was het zover. 


Peter kon zich ook inschrijven en vanaf toen kon de voorpret beginnen. Samen bespreken hoe de weg ernaartoe eruit zou komen te zien en wat we gingen doen. Van Jan Kerkhof hebben we het schema gekregen dat Bart Kesteloo in het verleden heeft gelopen voor de 60 van Texel. Peter heeft met dat schema en met schema’s van ultralopers van internet een trainingsschema gemaakt. Op 31 december konden we hieraan beginnen en het schema omvatte 14 weken training. Het schema begon met 4 en ging later over in 5 keer trainen in de week. De tempotrainingen konden we op de bekende paden in het dorp afleggen. Alleen voor de duurloop trainingen zochten we steeds een andere route of uitdaging. Er moesten veel kilometers gemaakt worden en dan wil je niet steeds hetzelfde rondje lopen. Zo hebben we een paar rondjes gedaan die je eens in je leven gelopen moet hebben. Hier een paar voorbeelden:

 • 3 maal het Oude Veer rond (30 KM)
 • ’t Zand / Grote Keeten / Den Helder (30KM)
 • Twee m(v)eren loop (Amstelmeer / Oude Veer) met als toetje de 10 km Voorjaarsloop van Dokev (40 KM)
 • Heiloo / Egmond aan zee / Groet / ’t Zand (45 KM)
 • Van Egmond aan Zee naar Grote Keeten over het strand met een biertje bij Hein (30 KM) en de volgende dag de Trail van Texel (27km)
 • Van Groet naar huis (35 KM)
 • Helaas was Peter niet te porren om de afsluitdijk te lopen. Deze hebben we vorig jaar wel gedaan.
 • 30 km van Schoorl
 • Laatste 32 km Verkenningsloop op Texel

 

Dit was een greep uit de duurlopen die we hebben gedaan. Er is ons gevraagd of er veel lange stiltes zijn gevallen tijdens de trainingsloopjes die we afgelopen 3 maanden hebben gemaakt. De stiltes zijn elke keer van zeer korte duur geweest. Beide hebben we eelt op de oren en een zere keel van het ouwehoeren. We hebben een gezellige en mooie voorbereiding gehad voor de 60 van Texel. Ondanks het weer wat niet altijd mee zat hebben we van elke kilometer genoten en was de weg ernaartoe weer een hele mooie.

 

 

De dag des oordeels:

 

‘s Morgens vroeg ons bed uit om de boot van 8:30 te halen. Samen met Lisanne, Rutger en Marousja die met ons mee fietsen, zoals verplicht werd door de organisatie. Aangekomen op Texel eerst ons startnummer en t-shirt halen en dan rustig voorbereiden voor de start om 10:35 uur.

 

 

Even een weetje. De starttijd is zo gekozen zodat de lopers geen hinder ondervinden van de auto’s die van en naar de boot gaan.

 

De afspraak onderling was dat we rustig gingen starten. Na het startschot gingen we direct te hard, onder de 5 min/km, terwijl we 5:15 in het hoofd hadden. Maar dat mag de pret niet drukken. Eenmaal op het strand aangekomen hadden we de wind schuin tegen, iets wat wel lekker was aangezien het door de zon aardig warm was geworden. Op het strand zijn we elkaar kwijtgeraakt en liepen we ieder voor zich. Het strand was redelijk te doen, al moest je wel de hardere stukken opzoeken. Bij de strandopgangen stonden steeds veel mensen aan te moedigen en dit gaf een kick als je erlangs liep. Daarna een stukje bos en weer het strand op. Dit stuk strand liep zwaarder en je had wat meer last van de wind. Eenmaal van het strand af het fietspad op richting de vuurtoren begon de wind meer aan te trekken en had je hem vol tegen. Maar rustig door lopen, dan kom je er vanzelf. Vanaf de vuurtoren was het aftellen en kon je de stukken opdelen en overzien. Op dit stuk aan de Waddenzee kant stonden minder mensen maar je fietser kon daar wel met je mee fietsen. Dus hoe kan het ook anders een beetje pratend hebben ze ons een stuk vooruit geluld. Vanaf post 50 km zijn de fietsers alvast naar de finish gegaan. Wij zijn door geploeterd en hadden het eigenlijk wel een beetje gehad. Wat kunnen de laatste kilometers toch lang zijn. Gelukkig werd vanaf de laatste 5 wel elke km aangegeven. Kon je tenminste van bord naar bord lopen en aftellen. Bij nog 2 km te gaan kom je bij het hoogste punt van Texel, het einde is in zicht. Hier overheen en dan linksaf. Na 500 meter rechts en dan nog 500 meter licht naar beneden richting de finish. Wat waren we leeg en voldaan aan de finish en wat hadden we de Skummekoppe verdient. Het was een onvergetelijke ervaring, maar ons motto blijft EENS MAAR NOOIT MEER. Het lijkt ons beter als een ander Dokev lid onze tijd gaat verbeteren.

 

 

Met vriendelijke loop groeten,

 

Peter en Gerrit

 

PS. Nog een paar weetjes:

 • Gerrit zijn oranje jasje is voor Peter hetzelfde als een rode lap voor een stier.
 • Gerrit eet patat als andere kwark of pasta eten na het lopen.
 • Peter drinkt een biertje als de andere aan de sportdrank zitten na het lopen.
 • We zagen en spraken elkaar meer dan ons gezin. Bedankt voor de support van thuis.
 • We mogen ons een jaar lang ultraloper noemen.
 • Dit was voor Peter het laatste gekke ding om te lopen, dit zei hij vorig jaar ook na de Koning van Spanje. Volgend jaar gaan we het zien.
 • Dat Gerrit verdacht wordt van doping gebruik.
 • We hebben al 1200 km op de teller staan dit jaar.
 • Dit is een mooie start van het bier en barbecue seizoen.

 
Beste Hardlopers,   Nu het na een heerlijke zomer ’s avonds weer steeds eerder donker wordt zullen wij als… Meer >
 
Zaterdagavond 7 september vierde atletiekvereniging Dokev het 40 jarig bestaan van de Kneesloop. Onder zeer natte omstandigheden werd… Meer >
 
Wie jarig is, trakteert daarom zullen er, naast een verfrissing aan de finish voor alle deelnemers, enkele leuke extra prijzen te… Meer >
 
Niemand is een binnenmens! Buiten bewegen is gelukkig niet alleen voor atleten en fanatiekelingen. Iedereen kan buiten bewegen en… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Locatie

Sportpark Kleine Sluis 1
1761 LP Anna Paulowna
Terug naar boven